maanantai 26. toukokuuta 2008

Lautanauhaa

Talonrakennusprojektin potkaiseminen käyntiin on vienyt aikaa käsitöiltä. Nyt sain vihdoin jotain valmiiksi asti. Ensin hieman yksinkertaistettu pikakurssi lautanauhan tekoon...

Pujotellaan loimilangat lautanauhalautojen kulmissa oleviin reikiin. Solmitaan lankanippu toisesta päästään jonnekin kiinni (esim. tuolin pinnoihin) ja toinen pää vaikkapa vyön avulla vyötärölle.

Kudelankakerä pujotetaan lautojen levittämien loimilankojen muodostaman kolmion läpi.

Lautoja käännetään - kaikkia lautoja yhtä aikaa - neljänneskierros.

Kudelangan pujottamisesta ja lautojen kääntämisestä syntyy etukäteen tehdyn suunnitelman mukainen kuvio. Välillä langat pitää irrottaa vyötäröltä ja selvittää lautojen toiselle puolelle syntyneet kierteet.

Sitten se varsinainen valmistunut käsityö, joka päätyi toukokuiseen sysvy-pakettiin. Mustasta puuvillakankaasta ja kahdesta lautanauhasta syntyi kassi, ehkä tämä kävisi vaikkapa kauppakassiksi.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä oli sivusta seuranneesta yllättävän nopea tekniikka, kunhan saa ensin loimilangat pujoteltua neliöiden pikku rei'istä. Ja nauhasta tuli aika paksua ja tukevaa (riippuu tietty langasta).

Kivannäköinen kassi!

Hilla kirjoitti...

Ohops, johan olet saanut taas aikaan! Lautanauhan aikaavievin vaihe on tosiaan se suunnittelu ja lankojen pujottelu - oikein päin ja oikeisiin reikiin. Varsinainen kutominen käy sitten toisaalta varsin nopeasti. Lanka muuten kuljetetaan viriön läpi (se lankojen muodostama kolmio) ja selvittelyiltä säästyy, jos kääntää lautoja saman verran myötä- ja vastapäivään - siten onnistuu myös kuviointi ja brokadiakin saa, jos taito on kohdillaan (minulla siis ei :D).

Onnistuin aloittamaan kassin virkkaamisen, mutta lapsoset rakkaat onnistuivat purkamaan miltei kaiken aikaansaannokseni - jota tosin ei siis ollut paljoakaan. Mutta alusta taas...

Freja kirjoitti...

:D Kiitos, Hilla, täydennyksestä!

Fanny kirjoitti...

Mitään en tuosta lautanauhan ohjeesta tajunnut, mutta hienoa jälkeä siitä tulee!

Freja kirjoitti...

Mun ohjeet tähän lautanauhailuun on kyllä hitusen ...epäselvät? Hilla oli tuonne aikaisempaan lautanauha-aiheiseen postaukseen laittanut linkin parempiin ohjeisiin.

Täällä on myös yksityiskohtaisemmin selitetty lautanauhan tekoa. Ja täällä on selkeät kuvat työvaiheista.