perjantai 2. toukokuuta 2008

Uusi nyssäkkä

Ihanan aurinkoinen päivä kului taas hiekkalaatikolla hengaillessa - lasten leikkejä seuraillessa ja värttinää pyöritellessä. Tämänpäiväinen lanka on jo vähän enemmän langanomaista kuin eilisen nyöri. Tasaisempi ja pienempi paksuus, vähemmän ylikierteistä. Varsinkin ennen kertaamista lanka vaikutti ihan kivalta. Joku menee kertaamisessa pieleen, kun langan kierre katoaa ja lanka paksuuntuu siinä vaiheessa? Vai paljastuvatko alkulangan virheet vaan kerratessa? Täytyykin lähteä tutkimaan kehräämisen teoriaa jostakin.

4 kommenttia:

Bilkis kirjoitti...

Jos joku kokeneempi kehrääjä vastaisi, niin muakin kiinnostais KYLLÄ tietää! Oliko esilangoissa kierrettä liian vähän?

juli kirjoitti...

Itse ainakin kehrään eri tavalla riippuen siitä, käytänkö sen yksisäikeisenä vai kerrattuna. Yksisäikeisen pitää olla sileää jo valmistuessaan, kaksisäikeinen menettää kerratessa paljon keirrettä, joten sen ensimmäinen olomuoto pitää olla selkeästi kiharainen.
Mutta kerrattu lankasi näyttää kyllä ihan hyvältä! Langan muodonmuutos on hätkähdyttävä juttu, mutta se kuuluu asiaan. Jatka, jatka!

juli kirjoitti...

Tai tarkennan hieman, kun tiirailin kuvaa uudestaan. Itse asiassa kierrettä näyttää vieläkin olevan hieman liikaa, kun vyyhti kääntyy itsensä ympäri. Periaatteessa olisi hyvä jos lanka roikkuisi suoraan alaspäin kääntyilemättä, niin valmiin työn silmukatkin olisivat tasapainossa. Jos lankaan jää paljon kierrettä, alkavat silmukat vempata toiseen suuntaan.

Freja kirjoitti...

Kiitos kommenteista! Huomasin vasta nyt.. Pidän mielessä, kun saan seuraavan kerran värttinän käteen.